Kelahiran penulis Blog

Daisypath Anniversary tickers

Kasi Dia makan Sikit

nama saya Tern, just for a short ok. nama penuh western..sbb saya dulu suka makan makanan orang inggeris la katakan..hehe..tp di sahkan ada penyakit obesiti..so tak makan makanan tu lg..juz makan makanan berkhasiat saje iaitu hamster.. sebab western sekarang dah naik harga.. tuan saya ni terlampau jimat orangnya..kedekut punya tuan... selamat berkunjung ke blog tuan kedekut ye..:P hahaha..^_^

Tuesday, May 3, 2011

..::MaNusiA::..

Bertapa peliknya manusia,
pelik ya,

* Duit $50 kelihatan besar apabila dibelanjakan ka masjid tapi begitu kecil bila kita bawa ka pasar raya.

*30 minit terasa terlalu lama untuk berzikir kepada Allah tapi betapa pendeknya waktu untuk melihat satu cerita komedi.

*Betapa lamanya berada satu jam di masjid tapi betapa cepatnya dua jam berlalu saat menonton wayang di panggung.

* Nada sampai 30 minit mendengar khutbah jumaat dah rasa jemu dan mengantuk tapi nada parnah rasa puas dengar lagu kegemaran walaupun berulang-ulang mendengarnya.

*Dengar iklan jualan murah dalam TV rasa nada sabar-sabar kan pergi beli belah tapi dengar laungan AZAN nada sabar-sabar kan tukar channel lain.


* Pasar malam sangat jauh , sanggup naik kereta kan jalan tapi masjid dakat rumah rasa barat pulang kaki kan melangkah.


*Susah sangat merangkai kata untuk dipanjatkan saat doa dan solat tapi betapa mudahnya cari bahan bersembang dengan kawan-kawan.

*Betapa seruan dan teriakan yang berpanjangan waktu pertandingan bolasepak jadi kegemaran tapi betapa bosan nya bila iman solat tarawikh bulan Ramadhan jika bacaannya lama dan panjang.


* Rasa susah sungguh untuk menghabiskan Al Quran walaupun satu halaman tapi majalah hiburan dan novel best seller 100 halaman pun habis dilahap.

* Ramai orang berebut paling depan untuk menyebarkan dakwah islam tapi mudahnya orang menyertai dan menyebarkan gosip.

* Kita begitu percaya pada apa yang dikatakan dalam e mail tapi kita sering mempertikaikan apa yang diperkatakan Al Quran.

*Kita boleh mengirim ribuan jenaka dan surat berantai dalam e mail tapi bila mengirim apa yang berkaitan ibadah sering saja berfikir dua tiga kali.

*Kita begitu berat untuk duduk mendengarkan ceramah di masjid tapi nada berat kan duduk bersembang di kedai kopi bersama kawan-kawan.

pelik nada kita..
tepuk dada tanya la iman di hati.

suka ?? LIKE je di "thumbs up ^_^" k

No comments:

Post a Comment

comment-comment la ye. Terima kasih banyak-banyak :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...