Kelahiran penulis Blog

Daisypath Anniversary tickers

Kasi Dia makan Sikit

nama saya Tern, just for a short ok. nama penuh western..sbb saya dulu suka makan makanan orang inggeris la katakan..hehe..tp di sahkan ada penyakit obesiti..so tak makan makanan tu lg..juz makan makanan berkhasiat saje iaitu hamster.. sebab western sekarang dah naik harga.. tuan saya ni terlampau jimat orangnya..kedekut punya tuan... selamat berkunjung ke blog tuan kedekut ye..:P hahaha..^_^

Sunday, September 25, 2011

hmm..

Susah betul nak cari kawan sejati. Betul kan? hmm.. Rasa amat payah nak cari kawan yang betul-betul kita pecaya dan dia pun pecaya kita as reply. Kawan yang betul-betul boleh kita share masalah and our top secret. macam-macam ragam aku jumpa kat sini.

Mula-mula bukan main baik. Hang cerita kat aku masalah hang and aku cerita masalah aku dekat hang. Kita punya percaya but at last dapat tau, si kawan kita tu rupanya pernah tipu kita. Cakap tak serupa bikin. Kalau kantoi dia bagi tau kita face to face, explain apa masalah dia cakap tak betul, tak jadi masalah. As orang, mesti ada perasaan nak maafkan orang lain. Kita pun boleh maafkan dia. Tapi kalau kantoi melalui penyampaian orang lain and laman sosial seperti facebook, twitter, rasa sakit dia lama sungguh nak padam. Lagi-lagi si kawan kita tu badjet rahsia bohong dia tak pernah bocor and kita pun dok tertunggu-tunggu bila dia akan mengaku. Tak mengaku sampai sudah. Yang rapat pun boleh jadi longgar.

Bila berkawan, tak semua perkara kita nak share dengan kawan. Semua orang faham maksud ayat tu. In case kita kenal hati budi kawan kita itu memang boleh dipercayai dan membantu, baru kita berani buka mulut. Cerita masalah dengan harapan dia boleh bagi kita semangat dan bagi pandangan. Kadang-kadang, tak semua masalah boleh kita telan sorang-sorang. Macam makan, tak boleh kita telan sekali gus makanan, mesti ada air minum untuk menolong. Tapi yang jadi masalah bila kita cerita bagaikan nak rak, dia buat derk saja. Do you know how those craps feel? Its hurt! At least, say something nice such as "Sabar" to show our concern. Kadang-kadang, kawan bercerita adalah hanya untuk melepaskan apa yang terbuku di dada. Apa yang semak kat perut tu semua nak tebas. Apa jadi apabila kita minta sesuatu pada orang and orang tersebut tak layan? Kecik hati and paling tepat, jauh hati. Lama-lama boleh jauh diri.
suka ?? LIKE je di "thumbs up ^_^" k

Tuesday, July 5, 2011

Antara manusia, malaikat dan syaitan...

nk share 1 artikel yg sgt menarik...moga2 kite dpt iktibar dr nya....

Manusia - Eh, dah subuh dah?

Malaikat - bangunlah wahai anak Adam, tunaikan solat subuh mu ....

Syaitan - Alahhhhhh, kejaplah, ngantuk ini...awal lagi nie?.zzzzzzzz

Manusia - Nak makan, laparlah ??

Malaikat - Wahai Anak Adam, mulakanlah dengan Bismillah....

Syaitan - Ahh, tak payahla... dah lapar ini !! mmm..sedapnyaaaa? ..

Manusia - Hari ni nak pakai apa ye?

Malaikat - Wahai anak Adam, pakailah pakaian yang menutup aurat..

Syaitan - Ehh, panaslah, takde style langsung, nampak kampung!!!

Manusia - Alamak, dah lewat!

Malaikat - Bersegeralah wahai manusia , nanti terlewat ke pejabat.....

Syaitan - Ahhh?awal lagi?mmm..aaahh? suruh si X, punchkanlah?

Manusia - Azan sudah kedengaran.. ..

Malaikat - Wahai anak Adam, bersegeralah menunaikan kewajipan

Syaitan - Baru pukul berapa.. rilex lah..awal lagi nieii?.

Manusia - Eh, eh.... tak boleh tengok ini, berdosa...

Malaikat - Wahai anak Adam, alihkanlah pandanganmu, sesungguhnya Allah Maha Melihat dan mengetahui !

Syaitan - Perggghh... best tu... . rugi ooo kalau tak tengok nie..

Manusia - Saudaraku sedang melakukan dosa

Malaikat - Wahai anak Adam, cegahla ia..

Syaitan - Apa kau sibuk? Jangan jaga tepi kain orang, lantaklahh? ..

Manusia - Elok kalau aku sampaikan nasihat ini kepada orang lain

Malaikat - Wahai anak Adam, nasihat-menasihatil ah sesama kamu..

Syaitan - Sendiri pikirlah, semua dah besar, buat apa susah2... pandai2lah?

Manusia - aku telah berdosa..

Malaikat - Wahai anak Adam, bertaubatlah kamu,sesungguhnya Allah Maha Pengampun. .

Syaitan - Tangguhlah dulu, lain kali boleh bertaubat... lagipun muda hanya sekali....rugila. .... (kalau sempatla)

Manusia - Kalau pergi, mesti seronok!

Malaikat - Wahai anak Adam, kakimu ingin melangkah ke jalan yang dimurkai Allah, berpalinglah dari jalan itu ....

Syaitan - Jangan bimbang, tiada sesiapa yang tahu...Jomlahhh?

Manusia - Uuhhh?letihnya arini..tak solat lagi nieee?.

Malaikat - Wahai anak Adam, taatilah Allah dan RasulNYA, kebahagiaan di dunia dan akhirat untukmu. Solat itu wajib bagimu...

Syaitan - Hey anak Adam, ikutilah aku,kebahagiaan di dunia (sahaja) dan kebahagiaan diakhirat (jangan mimpilah!) untukmu....

Sekarang anda mempunyai 3 pilihan :

1... Anda - Patutke aku biarkan teks ini tetap di sini..

2. Malaikat - Ingatkan pada kawan yang anda kenal (sebarkan ini)

3. Syaitan - Tak payahlah sebuk2 biar je disini..kalo boleh delete je..


suka ?? LIKE je di "thumbs up ^_^" k

Friday, May 20, 2011

Rindu~

Rindu, adalah satu emosi yang terjadi akibat timbulnya ingatan terhadap sesuatu. Kalau bercerita pasal rindu kebanyakan dari kita mengaitkan kepada perasaan terhadap yang tersayang namun sebenarnya perasaan rindu ini lebih dari itu.

Rindu selain kepada manusia boleh juga dikaitkan dengan rindu pada kenangan lalu, tempat, barang kesayangan dan sebagainya.. Kebiasaannya perasaan rindu akan datang apabila sesuatu itu hilang untuk jangkawaktu yang lama tapi ada juga insan-insan yang dalam era percintaan yang merindu walaupun beberapa saat berpisah.. HUhuhuhu.. Adakah anda seperti itu??

Perasaan rindu memberikan impak positif jika individu tersebut menjadikan perasaan rindu sebagai satu cabaran. Sebagai contoh jika seseorang itu rindu kepada kampung halaman beliau akan cuba sedaya upaya untuk pulang ke kampung halaman. Walaubagaimanapun perasaan rindu yang tidak terkawal mampu menyebabkan individu terbabit tidak mampu melaksanaka sesuatu tugas dengan baik..

Saya yakin anda semua biasa mengalami perasaan rindu terutamanya apabila anda bersendirian.. Bagi mengelakkan perasaan rindu saya mendapat beberapa tips ini :-

a) Jangan terlalu kerap menghubungi individu yang dirindui. Ini bagi mengurangkan tahap sayang terhadap individu terbabit..

b) Sentiasa menyibukkan diri dengan aktiviti luar.. Dengan melakukan aktiviti luar sedikit sebanyak kerinduaan terhadap seseorang itu dapat dikurangkan.

c) Terdapat juga kes-kes mereka yang merindui orang yang telah pergi meninggalkan diri.. Kita seeloknya patut lebih realistik dengan kehidupan.. Cuba-cubalah mencari rakan-rakan yang baru bagi menggantikan yang telah pergi..

d) Bagi mereka yang belajar di luar negara sudah semestinya rindu pada kampung halaman menjadi sesuatu yang tidak dapat dielakkan.. Banyak-banyakkan berjalan dan melihat dunia ciptaan ALlah yang luas ini.

e) Berdoa dan sentiasa ingat kepada Tuhan. Bagi yang beragama Islam amat-amatlah digalakkan untuk beribadat samada solat, membaca Al-QUran, berdoa dan sebagainya. Ini sudah semestinya cara yang efektik dan sentiasalah merinduiNya… AMIN..

f) Mencari hobi yang mampu mengisi kekosongan perasaan rindu.. Anda boleh mencuba banyak hobi seperti melukis, menulis, origami dan sebagainya..

Terjiwang plak hari ini.. =_="
suka ?? LIKE je di "thumbs up ^_^" k

Thursday, May 12, 2011

Senarai Ranking Universiti Terbaik Di Malaysia 2011

  1. Universiti Sains Malaysia
  2. Universiti Teknologi Malaysia
  3. Universiti Kebangsaan Malaysia
  4. Universiti Putra Malaysia
  5. University of Malaya
  6. Universiti Malaysia Perlis
  7. Multimedia University
  8. Universiti Teknologi Mara
  9. Universiti Malaysia Pahang
  10. International Islamic University of Malaysia
  11. Universiti Utara Malaysia
  12. Universiti Tun Hussein Onn Malaysia
  13. Universiti Tenaga Nasional
  14. Universiti Malaysia Sabah
  15. Open University Malaysia
  16. University of Nottingham Malaysia
  17. Universiti Teknologi Petronas
  18. Universiti Sains Islam Malaysia
  19. Universiti Pendidikan Sultan Idris
  20. Taylor's University College
  21. Universiti Teknikal Malaysia Melaka
  22. Universiti Tunku Abdul Rahman
  23. Universiti Malaysia Terengganu
  24. Universiti Malaysia Sarawak
  25. Universiti Tun Abdul Razak
  26. Monash University Malaysia
  27. Universiti Industri Selangor
  28. Wawasan Open University
  29. UCSI University
  30. Curtin University of Technology Sarawak Campus
  31. Asia Pacific Institute of Information Technology
  32. International Medical University
  33. Help University College
  34. Tunku Abdul Rahman College
  35. Al Madinah International University
  36. Universiti Kuala Lumpur
  37. National Defence University of Malaysia
  38. Segi College
  39. Universiti Sultan Zainal Abidin
  40. Universiti Malaysia Kelantan
  41. Limkokwing University of Creative Technology
  42. KDU College
  43. Selangor International Islamic University College
  44. Sunway University College
  45. Malaysia Theological Seminary
  46. Malaysia University of Science & Technology
  47. Olympia College Malaysia
  48. Swinburne University of Technology Sarawak Campus
  49. Malaysian Institute of Management
  50. University of Malaya Medical Center & Faculty of Medicine
  51. INSANIAH University College
  52. Taman Pertanian University
  53. Kuala Lumpur Infrastructure University College
  54. International Centre for Education in Islamic Finance
  55. Majlis Peperiksaan Malaysia
  56. Cyberjaya University College of Medical Sciences
  57. Disted-Stamford College
  58. Berjaya University College of Hospitality
  59. Asia e University
  60. KBU International College
  61. New INTI College
  62. TATI University College
  63. Nilai International College
  64. Asia Pacific University College of Technology & Innovation
  65. AIMST University

suka ?? LIKE je di "thumbs up ^_^" k

Saturday, May 7, 2011

Selamat Hari Ibu

Orang kata aku lahir dari perut mak....
(bukan orang kata...memang betul)

Bila dahaga, yang susukan aku....mak
Bila lapar, yang suapkan aku....mak
Bila keseorangan, yang sentiasa di sampingku....mak

Kata mak, perkataan pertama yang aku sebut....mak

Bila bangun tidur, aku cari....mak
Bila nangis, orang pertama yang datang....mak

Bila nak bermanja, aku dekati....mak
Bila nak bergesel, aku duduk sebelah....mak
Bila sedih, yang boleh memujukku hanya....mak

Bila nakal, yang memarahi aku....mak
Bila merajuk, yang memujukku cuma....mak
Bila melakukan kesalahan, yang paling cepat marah....mak

Bila takut, yang tenangkan aku....mak
Bila nak peluk, yang aku suka peluk....mak
Aku selalu teringatkan....mak
Bila sedih, aku mesti telefon....mak
Bila seronok, orang pertama aku nak beritahu....mak

Bila bengang, aku suka luah pada....mak
Bila takut, aku selalu panggil...."mmaaakkkk!"
Bila sakit, orang paling risau adalah....mak
Bila nak exam, orang paling sibuk juga....mak
Bila buat hal, yang marah aku dulu....mak
Bila ada masalah, yang paling risau....mak

Yang masih peluk dan cium aku sampai hari ni....mak
Yang selalu masak makanan kegemaranku....mak

Kalau balik ke kampung,
Yang selalu bekalkan ulam & lauk pauk.....mak
Yang selalu simpan dan kemaskan barang-barang aku....mak
Yang selalu berleter kat aku....mak
Yang selalu puji aku....mak
Yang selalu nasihat aku....mak
Bila nak kahwin..Orang pertama aku tunjuk dan rujuk.....mak

Aku ada pasangan hidup sendiri....

Bila seronok, aku cari....pasanganku
Bila sedih, aku cari....mak

Bila berjaya, aku ceritakan pada....pasanganku
Bila gagal, aku ceritakan pada....mak

Bila bahagia, aku peluk erat....pasanganku
Bila berduka, aku peluk erat....mak

Bila nak bercuti, aku bawa....pasanganku
Bila sibuk, aku hantar anak ke rumah....mak

Bila sambut valentine....aku bagi hadiah pada pasanganku
Bila sambut hari ibu....aku cuma dapat ucapkan “Selamat Hari Ibu”

Selalu....aku ingat pasanganku
Selalu....mak ingat kat aku

Bila-bila....aku akan telefon pasanganku
Entah bila....aku nak telefon mak

Selalu....aku belikan hadiah untuk pasanganku
Entah bila....aku nak belikan hadiah untuk mak

Renungkan:

"Kalau kau sudah habis belajar dan berkerja... Bolehkah kau kirim wang untuk mak? Mak bukan nak banyak... Lima puluh ringgit sebulan pun cukuplah".

Berderai air mata jika kita mendengarnya.....

Tapi kalau mak sudah tiada.....
MAKKKKK...RINDU MAK.... RINDU SANGAT....

Berapa ramai yang sanggup menyuapkan ibunya....
berapa ramai yang sanggup mencuci muntah ibunya.....
berapa ramai yang sanggup mengantikan lampin ibunya.....
berapa ramai yang sanggup membersihkan najis ibunya.....
berapa ramai yang sanggup membuang ulat dan membersihkan luka kudis ibunya....
berapa ramai yang sanggup berhenti kerja untuk menjaga ibunya.....

dan akhir sekali berapa ramai yang sembahyang JENAZAH ibunya....

Seorang anak mendapatkan ibunya yang sedang sibuk menyediakan makan malam di dapur lalu menghulurkan sekeping kertas yang bertulis sesuatu. Si ibu segera mengesatkan tangan di apron menyambut kertas yang dihulurkan oleh si anak lalu membacanya. Kos upah membantu ibu:

1) Tolong pergi kedai : RM4.00
2) Tolong jaga adik : RM4..00
3) Tolong buang sampah : RM1.00
4) Tolong kemas bilik : RM2.00
5) Tolong siram bunga : RM3.00
6) Tolong sapu sampah : RM3.00
Jumlah : RM17.00

Selesai membaca, si ibu tersenyum memandang si anak sambil sesuatu berlegar-legar si mindanya. Si ibu mencapai sebatang pen dan menulis sesuatu di belakang kertas yang sama.

1) Kos mengandungkanmu selama 9 bulan - PERCUMA
2) Kos berjaga malam kerana menjagamu - PERCUMA
3) Kos air mata yang menitis keranamu - PERCUMA
4) Kos kerunsingan kerana bimbangkanmu - PERCUMA
5) Kos menyediakan makan minum, pakaian, dan keperluanmu -PERCUMA
Jumlah Keseluruhan Nilai Kasihku - PERCUMA

Air mata si anak berlinang setelah membaca apa yang dituliskan oleh si ibu. Si anak menatap wajah ibu,memeluknya dan berkata, "Saya Sayangkan Ibu". Kemudian si anak mengambil pen dan menulis "Telah Dibayar" pada mukasurat yang sama ditulisnya



suka ?? LIKE je di "thumbs up ^_^" k

Tuesday, May 3, 2011

..::MaNusiA::..

Bertapa peliknya manusia,
pelik ya,

* Duit $50 kelihatan besar apabila dibelanjakan ka masjid tapi begitu kecil bila kita bawa ka pasar raya.

*30 minit terasa terlalu lama untuk berzikir kepada Allah tapi betapa pendeknya waktu untuk melihat satu cerita komedi.

*Betapa lamanya berada satu jam di masjid tapi betapa cepatnya dua jam berlalu saat menonton wayang di panggung.

* Nada sampai 30 minit mendengar khutbah jumaat dah rasa jemu dan mengantuk tapi nada parnah rasa puas dengar lagu kegemaran walaupun berulang-ulang mendengarnya.

*Dengar iklan jualan murah dalam TV rasa nada sabar-sabar kan pergi beli belah tapi dengar laungan AZAN nada sabar-sabar kan tukar channel lain.


* Pasar malam sangat jauh , sanggup naik kereta kan jalan tapi masjid dakat rumah rasa barat pulang kaki kan melangkah.


*Susah sangat merangkai kata untuk dipanjatkan saat doa dan solat tapi betapa mudahnya cari bahan bersembang dengan kawan-kawan.

*Betapa seruan dan teriakan yang berpanjangan waktu pertandingan bolasepak jadi kegemaran tapi betapa bosan nya bila iman solat tarawikh bulan Ramadhan jika bacaannya lama dan panjang.


* Rasa susah sungguh untuk menghabiskan Al Quran walaupun satu halaman tapi majalah hiburan dan novel best seller 100 halaman pun habis dilahap.

* Ramai orang berebut paling depan untuk menyebarkan dakwah islam tapi mudahnya orang menyertai dan menyebarkan gosip.

* Kita begitu percaya pada apa yang dikatakan dalam e mail tapi kita sering mempertikaikan apa yang diperkatakan Al Quran.

*Kita boleh mengirim ribuan jenaka dan surat berantai dalam e mail tapi bila mengirim apa yang berkaitan ibadah sering saja berfikir dua tiga kali.

*Kita begitu berat untuk duduk mendengarkan ceramah di masjid tapi nada berat kan duduk bersembang di kedai kopi bersama kawan-kawan.

pelik nada kita..
tepuk dada tanya la iman di hati.

suka ?? LIKE je di "thumbs up ^_^" k

Saat Indah Awal perkahwinan

Teruna: Akhirnya inilah saat yang aku tunggu sekian lama
Dara: Apakah kau rela kalau aku pergi?

Teruna: Tentu tidak! Jangan sesekali kau berfikiran begitu!
Dara: Apakah kau mencintaiku?

Teruna : Tentu! Selamanya akan tetap begitu!
Dara: Apakah kau pernah berlaku curang?

Teruna: Tidak ! Aku tak akan melakukan hal seburuk itu!
Dara: MAhukah kau menciumku?
Teruna: Ya! Dara: Sayangku....!

Sesudah 5 tahun perkahwinan....

Sila baca dari bawah keatas


suka ?? LIKE je di "thumbs up ^_^" k

Teruna: Akhirnya inilah saat yang aku tunggu sekian lama
Dara: Apakah kau rela kalau aku pergi?

Teruna: Tentu tidak! Jangan sesekali kau berfikiran begitu!
Dara: Apakah kau mencintaiku?

Teruna : Tentu! Selamanya akan tetap begitu!
Dara: Apakah kau pernah berlaku curang?

Teruna: Tidak ! Aku tak akan melakukan hal seburuk itu!
Dara: MAhukah kau menciumku?
Teruna: Ya! Dara: Sayangku....!

Sesudah 5 tahun perkahwinan....

Sila baca dari bawah keatas


suka ?? LIKE je di "thumbs up ^_^" k

Tuesday, April 26, 2011

Boleh saya......


Setiap blog ke blog yang saya lawati, Kebanyakan orang yang ingin menjadi seorang jurugambar terhebat. Ada yang ingin cita-citanya menjadi jurugambar tercapai satu hari nanti. Ada juga inginkan camera yang canggih di dunia seperti Nikon DSLR. Itu hanyalah pendapat masing-masing. Tetapi saya pula inginkan menjadi juru gambar dijadikan sebagai hobi saya sahaja. Kenapa tidak menjadi jurugambar ini sebagai cita-cita saya? Sebab saya sudah mempunyai cita-cita saya tersendiri. HEHE. :D


**SAY RRRRRR***


Contohnya, saya jadikan kucing saya sebagai model. Kenapa saya pilih kucing? Sebab saya dah tak tahu nak snap apa dah. HAHA. =D

suka ?? LIKE je di "thumbs up ^_^" k

Thursday, April 21, 2011

Siapa Saya?

Salam hormat salam muhibbah.
Untuk permualaan terima kasih kerana melawat blog yang tidak seberapa ini. Tak ada kata atau kalimat yang menggambarkan saya secara khusus. Saya adalah manusia biasa seperti kebanyakan orang menjalani hidup dengan rasa syukur dan mencoba bermimpi untuk kehidupan yang lebih baik dan berkah.
Oh ya.
Terlupa pulak untuk memperkenalkan diri.
Sedikit informasi mengenai diri saya. Nama saya ialah Azereen . Mesti ramai sudah ragu tentang status perkahwinan saya. Haha. Sebenarnya Saya belum pun berumahtangga. lalalala. Saya merupakan anak jati penang, tetapi sekarang menetap di Selangor.
Dan dilahirkan pada 13 february. Tahun ni saya sudah masuk 18 tahun dan terasa jugak la diri ku ini sudah tua kerana dari pangkat "remaja" telah bertukar ke pangkat "dewasa" haihh. Saya seorang gadis yang agak pemalu dan sopan santun. Aduhailah hati.
Kalau ada yang mahu menganggap saya 'Blur'…letaklah. Saya memang begitu orangnya.
Tapi saya mempunyai ‘jiwa yang besar’. Oleh sebab itu, saya tidak kesah dengan apa juga tafsiran orang lain. Yang saya tahu. saya tetap saya.

suka ?? LIKE je di "thumbs up ^_^" k

Monday, April 18, 2011

Bibik dan Telefon

Telefon pertama
Penelefon (X) : Helloooo…. Apakah ini kediaman En Harun Salim Bachik..??
Bibik (Y) : Maaf Salah nombor..ini kediaman keluarga Tuan Syed Mahmud…

Telefon ke -2
Penelefon (X) : Helloooo……Apakah ini kediaman En Harun Salim Bachik..??
Bibik (Y) : Maaf, salah dail ni, encik..!! ini kediaman keluarga Tuan Syed Mahmud. (jawabnya kesal)

Telefon ke -3
Penelefon (X) : Helloooo….
Bibik (Y) : Eeeh..Lagi2 kamu!!.. Awas ya!! Walau saya cuma pembantu, tapi saya bisa laporin kamu ke polisi..!! (marah sangat dah ni!)
Penelefon (X) : Apakah ini kediaman keluarga Tuan Syed Mahmud..??
Bibik (Y) : Aduuuh.. maaf2 yaaa…, tadi soalnya ada beberapa kali salah sambung. Mau cari siapa tuan.??
Penelefon (X) : Harun Salim Bachik….
Bibik (Y) : ??!!@#@$!! (sambil usap2 dada)

Telefon ke -4
Penelefon (X) : Helloooo…..
Bibik (Y) : Kurang ajaaar..!!! Kamu punya nyawanya berapa hah!!!
Penelefon (X) : Saya Syed Mahmud…..
Bibik (Y) : Aduh..!!! Maaf tuan! sorry sekali, tadi ada orang gila telpon! ada perintah apa tuan.??
Penelefon (X) : Segera panggil En Harun Salim Bachik..!!
Bibik (Y) : Hah..!…. (pengsan)

Selepas 10 minit kemudian setelah tersedar dari pengsan,

Telefon ke -5
Penelefon (Z) : Hallooooo….. (suara berbeza berbanding panggilan2 terdahulu)
Bibik (Y) : (Oh ini suaranya lain…). Mau cari siapa tuan..??
Penelefon (Z) : Ini kediaman keluarga Tuan Syed Mahmud??
Bibik (Y) : Iya betul….
Penelefon (Z) : Saya Harun Salim Bachik… , tadi ada orang cari saya???
Bibik (Y) : ??@#$%^??… (terkejang!)
suka ?? LIKE je di "thumbs up ^_^" k

Monday, March 28, 2011

this is my story

www.this-is-my-story.com/v/BL04S808SA2D
suka ?? LIKE je di "thumbs up ^_^" k

Monday, March 21, 2011

Perbezaan Antara Kawan Dengan Kekasih

Ramai orang mengutamakan KAWAN dari KEKASIH... MyEm0.Com
dan ada juga mengutamakan KAWAN kerana KEKASIH...
ANDA tergolong dari yang mana...??? MyEm0.Com

hadirnya seorang KEKASIH sejati sebagai pelengkap kehidupan dan mengisi kekosongan hati ...hadirnya KAWAN sebagai sahabat sejati ...berkongsi segala suka duka dan teman sepermainan dan belajar ....

Antara KAWAN dan KEKASIH Yang mana harus dipilih..? MyEm0.Com
KAWAN pengubat kesunyian,
KEKASIH penyembuh kelukaan.

Antara KAWAN dan KEKASIH yang mana harus didahulukan..?
KAWAN tempat mengadu, MyEm0.Com
KEKASIH tempat bermadu.

Antara KAWAN dan KEKASIH Keduanya tak bisa disisih...
KAWAN menghulurkan bantuan
KEKASIH menghulurkan sokongan.

Antara KAWAN dan KEKASIH Keduanya diperlukan...
KAWAN sekuntum senyuman,
KEKASIH sepenuh perhatian

Antara KAWAN dan KEKASIH Bilakah akan bersatu...? MyEm0.Com
KAWAN sejujur kata,
KEKASIH setulus setia
KEKASIH silih berganti Kerana tiada kesefahaman.. tetapi KAWAN sentiasa disisi mendengar masalah dan mengambil berat tentang diri kita

JIKA KAWAN itu KEKASIH...dan KEKASIH itu KAWAN...
perlu lah dihadiahkan "Sedalam lautan Setinggi kayangan" kerana "Kasih sayang tiada sempadan" tapi sayang... MyEm0.Com
KEKASIH tetap KEKASIH...
KAWAN tetap KAWAN...
perbezaannya terlalu ketara.. tapi keadaannya tetap sama..



suka ?? LIKE je di "thumbs up ^_^" k

Saturday, February 19, 2011

lelaki nakal VS lelaki baik mana lagi menarik perhatian wanita??

adakah ANDA tahu...

Kenakalan lelaki mencetuskan fantasi-fantasi nakal di fikiran wanita dan imej-imej menarik, dan ini akan merembeskan adrenaline ke tubuh mereka lantas menimbulkan perasaan teruja. Tidak kiralah samada fantasi nakal di fikiran wanita itu direalisasikan oleh si lelaki atau tidak, persepsi yang wujud itu lebih penting dari realiti. Semuanya bermula di minda! Oleh kerana itu wanita gemarkan lelaki kaya, lelaki kacak dan seterusnya lelaki nakal.

Persepsi 1: Lelaki nakal pandai mengurat dan tidak takut untuk mendekati wanita! Pendekatan mereka lebih berani dan jika ditolak sekali pun mereka cool sahaja. Sekurang-kurangnya mereka berani memberitahu dan si wanita itu pun sudah tahu yang mereka berminat. Yang lainnya terpulang kepada yang empunya diri. Sifat berani dan cool yang ada pada lelaki-lelaki nakal ini menggiurkan! Kalaupun mereka ini sebenarnya takut untuk approach wanita, persepsi wanita tentang lelaki nakal adalah sebaliknya.

Persepsi 2:
Temujanji atau dating dengan lelaki nakal tidak membosankan kerana mereka tahu cari aktiviti menarik dan luarbiasa untuk menghiburkan teman wanita. Itu pasallah mat rock atau mereka yang pandai main gitar selalu jalan dengan girlfriend. Kalau pun hanya pergi tengok wayang, tengok wayangnya lebih menarik berbanding lelaki poyo dan baik.

Persepsi 3: Lelaki nakal tidak terdesak. Mereka ini datangnya daripada golongan lelaki yang tidak menggelabah, tidak kecoh dan tidak berlagak, Semuanya sedap-sedap sederhana. Sifat lelaki yang begini mengghairahkan wanita.

Persepsi 4: Kenderaan lelaki nakal tidak biasa. Mana ada lelaki nakal naik kereta biasa-biasa, paling-paling pun tayar kena ada sport rim atau serba sedikit modifikasi. Kereta sedan yang biasa tidak diterima pakai oleh golongan ini. Takkan lelaki nakal hanya naik motor biasa. Kurang-kurang pun kena kapcaikan sikit motor. Barulah seksi, barulah awek mari!

Persepsi 5: Lelaki nakal selalunya pandai main alat muzik dan terdapat dua pendapat tentang mereka yang ini. Pertama, mereka pandai menggunakan tangan dan jari-jemari. Kedua, mereka pandai bermain dengan melodi untuk mencairkan hati. Wanita memang akan lemah dengan skill ini.

Persepsi 6: Lelaki nakal sering menjadi pilihan atau idaman ramai wanita! Sifat semulajadi wanita ialah suka membuat perempuan lain cemburu. Dan apabila wanita dapat bertemankan lelaki nakal, kadar cemburu wanita lain kepadanya meningkat berkali ganda. Kombinasi yang sempurna!

Persepsi 7: Mereka ini pandai bergaya. Secara amnya wanita suka bergaya dan jika digandingkan dengan pasangan yang bergaya, mereka akan kelihatan lebih bergaya. Dan sila kembali ke persepsi 6 yang akan menbuatkan wanita lebih gembira.

Atas sebab-sebab di ataslah kenapa ramai lelaki nak jadi rockers walaupun umur sudah melepasi had kelayakan dan kenapa wanita terliur dengan lelaki nak
al! Memanglah lelaki nakal atau bad boys ini bukan calon ideal untuk dijadikan suami tetapi idea untuk berpacaran dengan lelaki baik sudah membosankan, apalagi untuk mengalaminya.






suka ?? LIKE je di "thumbs up ^_^" k

Sunday, January 30, 2011

Tafsir mimpi tentang apa yang dikerjakan dan dilihat~

1.berpergian.
Alamat akan kesusahan dalam hati.

2.Mimpi sedang berjalan disungai.
Alamat akan berduka.

3.Mimpi berenang di sungai.
Alamat segala niatnya tidak akan terkabul.

4.Mimpi bergirang hati.
Alamat akan di murkai oleh Yang Kuasa.

5.Mimpi bermain-main dengan teman-teman.
Alamat akan mendapat sesuatu rintangan.

6.Mimpi berjumpa dengan sesama manusia.
Suatu alamat yang paling baik.

7.Mimpi bertelanjang.
Suatu alamat buruk yang akan menimpa diri anda.

8.Mimpi bearak-arakan.
Alamat bahawa anda dalam kehidupan selalu diliputi peristiwa ngeri, kesibukan
kerja dan lain-lain yang penuh pekerjaan merintang.

9.Mimpi bercumbu-cumbuan.
Suatu alamat anda sedang dibicarakan orang.

10.Berlayar diair yang tenang.
Alamat anda akan mengalami suatu kehidupan yang tenang.

11.Mimpi berpantang minum segala yang memabukkan.
Alamat kesihatan anda baik sekali.

12.Mimpi melihat orang muda atau anak-anak berkelahi.
Alamat banyak pertikaian dalam rumah.

13.Mimpi melihat orang berkelahi.
Alamat anda akan mendapat sesuatu keuntungan dalam perdagangan.

14.Mimpi melihat binatang berkelahi.
Adalah menandakan suatu peristiwa yang tidak enak pandangan mertua atau ipar-
ipar anda.

15.Mimpi bertaruh.
Ada suatu tanda yang anda sedang mengikat diri dalam suatu risiko yang
mempertahankan keamanan peribadi.

16.Mimpi sedang berbicara.
Alamat bahawa soal yang selalu digaduhkan akan selesai sendirinya dalam cara
yang menyenangkan .

17.Mimpi melihat orang boxing atau anda sendiri yang boxing.
Suatu kesukatan dagang dan kerugian besar.

18.Mimpi anda digantung atau diikat tangan.
Alamat akan terhindar dari kesalahan.

19.Mimpi tangan diikat dan leher di gantung.
Itulah alamat akan dijauhkan dari kesalahan.

20.Mimpi dipanggil oleh seorang sakit.
Alamat akan ada kematian sanak famili.

21.Mimpi dirantai.
Alamat akan kedatangan dengki dalam hati.

22.Mimpi ditikam orang dengan menggunakan senjata yang tajam.
Alamat akan terang hatinya.

23.Mimpi jadi raja.
Suatu alamat bahawa anda akan dianiayai oleh orang-orang yang lebih
rendah daripada mu.

24.Mimpi jatuh dari bukit atau di pohon.
Alamat akan beristeri.

25.Mimpi diberi pakaian.
Alamat akan panjang usianya.

26.Mimpi jatuh.
Memberi alamat harus hati2. Dan jika kejatuhan anda jauh atau tinggi maka
anda akan gagal dalam perdagangannya.

27.Mimpi terjatuh dari tangga atau atap.
Alamat promosi pekeraan anda akan diberikan kepada orang lain jika anda
tidak memperbaiki nilai dari pekerjaan anda.

28.Mimpi ditinggalkan oleh kawan-kawan.
Alamat akan menemui kekecewaan yang sedikit hari lagi akan datang.

29.Mimpi mengajak orang yang sedang berpidato atau pertunjukkan.
Alamat akan mendapat banyak kekecewaan dalam sosial dan pergaulan hidup.

30.Mimpi difitnah orang.
Ertinya anda akan dipuji-puji dalam sepak terjang anda.

31.Mimpi sedang bergulat.
Menandakan anda hanya menyia-nyiakan banyak tempo dalam sesuatu.

32.Mimpi melihat orang digantung.
Maka orang yang diimpikan itu akan menerima ganjaran Tuhan serta kurnia.

33.Mimpi mendapat hukuman mati.
Bererti anda akan panjang umur.

34.Mimpi iri hati kepada seseorang kerana kekayaan.
Pergaulan, kedudukan sosialnya, kebahagiaannya nyatalah dalam kesedaran
merupakan sebaliknya.

35.Mimpi berjalan dengan kaki telanjang.
Alamatnya dalam pekerjaan yang sedang anda jalankan sekarang harus dengan
selekas mungkin tinggalkan atau ganti dengan pekerjaan lain.

36.Mimpi mengepung kenduri.
Itulah alamat akan kehilangan barang milik yang telah di percayai.

37.Mimpi kegilaan ertinya sebaliknya.
Iaitu dalam sesuatu hal yang paling sukar dengan fikiran yang waras segera
anda selesaikan dengan mudah.

38.Mimpi seolah-olah kekayaan yang tak dapat di hintung.
Alamatnya anda harus lebih berhati-hati dalam setiap mencari rezeki.

39.Mimpi ada sesuatu kekerasan.
Bererti sebaliknya, iaitu anda akan menghadapi sesuatu ketenangan dalam
pekerjaan.

40.Mimpi kebanyakan makan.
Alamatnya anda akan kemalangan atau kesialan. Dan jika makan banyak itu
adalah orang-orang, maka alamatnya bagi anda akan berbahagia.

41.Mimpi dalam kemiskinan.
Bererti bahawa si pengimpi hidup pamiliar dengan penghasilan yang tertentu
jika memang tidak kaya raya.

42.Mimpi dalam keadaan marah.
Suatu pengertian yang anda termasuk orang2 yang baik dalam pergaulan.

43.Mimpi kerosakan apa sahaja.
Alamatnya anda harus lebih berhati-hati dalam setiap pekerjaannya.

44.Mimpi sedang ketawa.
Alamatnya anda akan mendapat rezeki baik yang harus anda pelihara betul2.

45.Mimpi dalam keadaan malas.
Bererti anda akan medapat perhatian dari apa yang sering anda kerjakan.

46.Mimpi makan daging gajah.
Alamat akan banyak rezeki anda.

47.Mimpi makan sayur dimasak kuah.
Alamat akan beroleh harta yang halal.

48.Mimpi sedang makan.
Alamatnya segala pekerjaan anda akan berhasil.

49.Mimpi mandi disungai besar.
Alamat hampir mendekati kesucian.

50.Mimpi diair hujan.
Alamatnya anda akan terluput dari segala bahaya.

51.Mimpi mandi disamudera.
Alamat akan tetap harta bendanya atau hingga turun-temurun kpd anak cucunya.

52.Mimpi tengah mandi.
Alamatnya akan sakit atau kesihatannya akan terganggu.

53.Mimpi melompat.
Segala yang dikehendaki akan berhasil kerana semata-matausaha anda.

54.Melompat di kali dan tidak kembali lagi.
Alamat akan dekat ajalnya.

55.Mimpi melompati titian siratulmustaqim.
Alamat akan diluputkan segala kesukarannya dan akan kaya dari harta benda
yang selama ini dicari-cari.

56.Mimpi memberikan sesuatu kepada orang lain.
Alamat akan tiba kesukaran.

57.Mimpi memberi makan bayi.
Bererti akan mempunyai anak yang berbahagia kelak.

58.Sedang jika memberi makan pada seseorang tua.
Bererti perusahan anda akan maju.

59.Memberi suara kepada kandidat untuk kepentingan kantor.
Bererti suatu kemajuan dalam hidup anda.

60.Mimpi membaca buku-buku pengetahuan.
Alamat anda menghadapi kebahagiaan hidup.

61.Mimpi memburu binatang buas.
Alamat akan bercekcok dengan pesero sepekerjaan.

62.Memburu binatang jinak.
Bererti anda akan dibingunkan oleh kekacauan masyarakat.

63.Mimpi mencampuri pemburuan orang.
Alamat anda akan memperoleh suatu posisi kejahatan.

64.Mimpi dalam pelukan.
Alamat akan terlepas dari segala kesusahan yang selama merajalela.

65.Mimpi mengetam padi atau sebarang kerja memetik.
Alamat menandakan kemakmuran hidup kewangan sukses.Bila masih bercinta,
maka akan bahagia dan tercapai kesentosaan hidup.

66.Mimpi menangis.
Alamatnya akan memperolehi keuntungan, mendapat khabar baik dari famili atau
teman.

67.Mimpi mendengar orang menangis.
Ertinya anda menghadapi suatu masalah sulit yang membutuhkan kebijaksanaan.

68.Mimpi masak nasi.
Alamatnya akan bermanfaat hidupnya bagi orang banyak.

69.Mimpi membunuh salah satu makhluk berjiwa.
Alamatnya akan makan harta benda yang haram dari sesamanya.

70.Mimpi memanjat.
Alamat anda akan beroleh harta atau beroleh barang pakaian.

71.Mimpi membaca Quran atau berdoa.
Alamat anda akan beroleh kebesaran dan barokah atau kesihatan anda dimurahi.

72.Mimpi mendaki gunung.
Alamatnya akan beroleh kemuliaan dan murah rezekinya.

73.Mimpi menyelam sambil minum air.
Alamat akan teguh kepercayaannya.

74.Mimpi menumpang perahu.
Alamat akan hilang susahnya.

75.Mimpi memperlagakan haiwan dan kita menang.
Bererti segala usaha kita akan berhasil.

76.Mimpi sedang bersuka-sukaan.
Alamat akan kesakitan, setidak-tidaknya akan kedatangan kesusahan.

77.Mimpi sedang mengaji.
Akan tercapai segala niatnya.

78.Mimpi dihinakan orang.
Bererti akan berpisah dari seseorang yang selalu dikasihani disebabkan pertikaian
dan salah faham.

79.Mimpi sedang diberi pelajaran.
Alamatnya anda akan menghadapi satu situasi yg memerlukan nasihat dan
pertolongan terutama mengenai perkahwinan dan pekerjaan.

80.Mimpi sedang mengajar iaitu anda sendiri yang mengajar.
Alamatnya akan ada seorang sahabat yang perlu membutuh petunjuk dan nasihat.

81.Mimpi menyanyi.
Alamat kehidupan anda dengan kebahagiaan dan pendamaian tetapi tidak
merangsang.

82.Mimpi menemukan suatu pendapat atau ilmu.
Alamat suatu kemajuan dalam kewangan.

83.Mimpi mengecat atau melukis rumah.
Alamat anda akan mempunyai pengaruh baik terhadap sahabat dan keluarga.

84.Seorang wanita bermimpi sedang merajut.
Alamatnya ia akan mendapat bahagia dari kebijaksanaan suaminya, rumah
rumah tangganya, anak anak nya dan sahabatnya.

85.Bermimpi menyusu.
Itulah alamat beroleh rezeki yang harum.

86.Bila seorang lelaki mencium seorang perempuan.
Alamatnya dia akan dijajah oleh kaum wanita baik sudah kahwin atau masih solo.

87.Mimpi meminta izin kepada seseorang.
Alamatnya akan beroleh beras dan lain-lain makanan.

88.Mimpi minum air madu.
Alamatnya akan bersuka ria.

89.Mimpi yang sangat menakutkan.
Adalah suatu tanda atau alamat bahawa anda dibawah pengaruh orang lain.

90.Bermimpi mufakat minggat.
Ertinya perkahwinan anda akan menghadapi kebahagiaan.

91.Mimpi naik kuda.
Ertinya akan mendapat kemuliaan atau dimuliakan oleh orang agung.

92.Mimpi berolok-olok sesunguhnya tidak baik.
Alamatnya anda dipandang tidak berharga bagi umum. Sedang olok-olok
orang menandakan anda dapat melepaskan diri dari kegelapan dan pandangan
rendah.

93.Mimpi nama anda dipanggil.
Alamatnya suatu berita baik sekiranya yang memanggil itu anda kenal.Jika yg
memanggil orang asing maka alamatnya adalah suatu kecelakaan.

94.Bermimpi satu panggilan dalam telefon.
Ertinya suatu urusan yang anda hanya pandangan remeh dimana sesungguhnya
urusan itu agak penting.

95.Mimpi dapat sesuatu pekerjaan.
Alamatnya anda akan dapat keuntungan.

96.Mimpi kehilangan pekerjaan.
Alamatnya anda harus berhati-hati lagi mempertahankan pekerjaan anda
sekarang.

97.Mimpi sedang berlayat.
Alamatnya anda akan berhasil dalam segala pekerjaan atau cita-cita.

97.Mimpi menjadi seorang pembuangan disalah satu kota atau negeri.
E8tinya akan ada seorang yang menawarkan pekerjaan kepada anda untuk
kemajuan hidup.

99.Mimpi membaca atau mengikuti peristiwa tentang pembunuhan.
Alamatnya anda akan mendapat pekerjaan ditempat jauh.

100.Mimpi akan dibunuh oleh seseorang.
Alamatnya anda harus dengan cara segera menjauhkan diri dari sesuatu
perkara jahat.


suka ?? LIKE je di "thumbs up ^_^" k

Wednesday, January 19, 2011

Best Friend ;)

You are my best friend,
My very best friend,
You make me happy,
Everyday,
You share your great snacks,
You share your best toys,
So please don't take
My best friend away.

My Best Friend
Today I found a friend,
Who knew everything I felt.
She knew my every weakness,
And the problems I've been dealt.

She understood my wonders,
And listened to my dreams.
She listened to how I felt about life and love,
And knew what it all means.

Not once did she interrupt me,
Or tell me I was wrong.
She understood what I was going through,
And promised she'd stay long

I reached out to this friend
To show her that i care
To pull her close and let her know
How much I need her there

I went to hold her hand
To pull her a bit nearer
And realized that this perfect friend I found
Was nothing but my mirror.


suka ?? LIKE je di "thumbs up ^_^" k

Tuesday, January 18, 2011

Kenapa...Mengapa..Kalau....

Mood: Sedih..rasa keseorangan..rasa di pinggirkan..rasa di salah ertikan dan rasa bersalah...
Entri sekadar luahan buat sesaorang dari *Bisikan Hati*..
Hanya yang memahami akan dapat faham apa yang di fahami..:(


K.E.N.A.P.A.?
Kenapa? jadi begini..semakin berjauhan..
Kenapa? begini jadinya..semakin tak faham..
Kenapa? sampai ke saat ini aku tak mengerti...
Kenapa? semua ini terjadi dalam sekelip mata..
Kenapa? biarkan ia terus berlalu..
Kenapa? aku rasa 'asing'..

M.E.N.G.A.P.A.?
Mengapa? diam seribu bahasa...
Mengapa? tidak berterus terang...
Mengapa? terus membawa diri diam membisu..
Memngapa? hilang semua gelak ketawa bersama sekelip mata..
Mengapa? apakah aku telah membuat dosa dan telah menyakitkan hatinya.
Mengapa? tidak bertanya dan biarkan terus menjadi tanda tanya..

K.A.L.A.U.
Kalau..semuanya dapat di undurkan..
Kalau..ku tahu apa sebabnya..
Kalau..ku tahu ini akan terjadi..
Kalau..ku tahu aku yang bersalah...
Kalau..dia mengerti dan fahami..
Kalau..semua orang tahu...
Kalau..semua ni berterusan...
Kalau..tidak akan dapat bersama lagi...
Kalau..semuanya berakhir????????????????


"Ya Allah Ya Tuhan ku..ku bermohon pada mu siang dan malam ku, kau tunjukkanlah jalan untuk hamba mu ini agar dapat aku fahami dan tidak akan terus berteka teki. Ya Allah Ya Tuhan ku, aku berserah pada mu, kau bukakanlah hati hamba mu untuk menerima segala ujian dan dugaan, aku mohon pada mu Ya Allah, janganlah kau ragut semua kenangan dan keindahan aku ketika dulu, aku mohon jua kepadamu Ya Allah, kau berikanlah hamba mu ini kekuatan dan ketabahan dalam mengharungi hari-hari tanpanya, sesungguhnya aku memerlukannya ketika sepi, sunyi, susah dan senang ku..Amin Ya Rabbal Alamin.."



P/S: Hari-hari ku tanpaNYA sekadar 'Senyum dalam Tangisan'..


suka ?? LIKE je di "thumbs up ^_^" k

Saturday, January 1, 2011

sakit itu satu nikmat


Kita perlu sedar bahawa kita adalah manusia. Dinamakan manusia kerana fitrah manusia adalah pelupa. Ada antara kita berilmu luas, ada pula antara kita harta melaut, ada pula kita kebolehan tak tertanding, dan 1001 nikmat lagi. Tetapi dengan sakit, semuanya itu seakan tidak berguna langsung. Yang kita mahu adalah sihat.

Ketika itu kita akan tersedar. Kalau ilmu, harta, kebolehan dan kebanyakan nikmat material lain kadangkala boleh menjauhkan kita daripada Allah SWT apabila disertai bongkak, angkuh, riya’ dan sebagainya, sakit membuatkan kita beringat.

Kadangkala kita akan terfikir, apakah yang telah kita lakukan atas tubuh kita yang sihat sebelum ini? Kadangkala kita akan teringat, perbuatan-perbuatan kita yang tidak sepatutnya kita buat semasa kita sihat.

Ada pepatah berkata:

“Hanya orang yang miskin tahu nikmat kekayaan, hanya orang sakit tahu nikmat kesihatan, dan hanya orang mati tahu nikmat kehidupan”

Sakit, mampu menjadikan kita beringat. Seakan-akan bila kita sakit, Allah SWT berbisik kepada kita:

“Sesungguhnya Aku mampu menarik nikmatKu bila-bila masa sahaja”


suka ?? LIKE je di "thumbs up ^_^" k

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...